Militer
Home > CASCISCUS > MILITER & KEPOLISIAN > Militer > Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
Total Views: 419294 Share : Facebook ShareFacebook Twitter ShareTwitter Google+ ShareGoogle+
Page 80 of 147 | ‹ First  < 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 >  Last ›

HAPC2 - 01/09/2010 08:32 AM
#1581

Hari Kemerdekaan 2010


Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
HAPC2 - 01/09/2010 08:37 AM
#1582

Malaysia will build six Littoral Combatant Ships in next Ten Years


Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


KLS, Aug 26 : Malaysian government announced recently that six Littoral Combatant Ships (LCS) are starting to be built in 2011.

When Ministry of Defence answering parliamentary question raised by Senator Tunku Abdul Aziz in July, it said the second batch of Offshore Patrol Vessel (OPV) project is listed under Tenth Malaysian Plan.

“ MINDEF plans to build another six ships at Boustead Naval Shipyard (BNS) while the building period will extend to Eleventh Malaysian Plan. New naval ship will have three dimension war fighting capability. ”


Sources : http://www.klsreview.com/



datukbatuk - 01/09/2010 08:39 AM
#1583

Quote:
Original Posted By ibm_x60
boleh ya saya tambahin di sini..... D

Members of the Malaysian armed forces perform during National Day celebrations at Bukit Jalil Putra Stadium in Kuala Lumpur, Malaysia, Tuesday, Aug. 31, 2010. National Day celebrates Malaysia's independence from British rule on Aug. 31, 1957.
Source: AP Photo

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


naik stealth kudalumping semangat amet hehehe

bro Hang, ini macam seni silat gayung toh?
datukbatuk - 01/09/2010 08:44 AM
#1584

Quote:
Original Posted By HAPC2
Malaysia will build six Littoral Combatant Ships in next Ten Years


Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


KLS, Aug 26 : Malaysian government announced recently that six Littoral Combatant Ships (LCS) are starting to be built in 2011.

When Ministry of Defence answering parliamentary question raised by Senator Tunku Abdul Aziz in July, it said the second batch of Offshore Patrol Vessel (OPV) project is listed under Tenth Malaysian Plan.

“ MINDEF plans to build another six ships at Boustead Naval Shipyard (BNS) while the building period will extend to Eleventh Malaysian Plan. New naval ship will have three dimension war fighting capability. ”


Sources : http://www.klsreview.com/





bukankah rencana Malaysia membangun Blue Water Navy? tapi kenapa bikin banyak littoral patrol boat?
HAPC2 - 01/09/2010 08:55 AM
#1585

Hari Kemerdekaan 2010



Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
HAPC2 - 01/09/2010 09:01 AM
#1586

Hari Kemerdekaan 2010



Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
suhu_bukan_guru - 01/09/2010 10:19 AM
#1587

Quote:
Original Posted By datukbatuk
bukankah rencana Malaysia membangun Blue Water Navy? tapi kenapa bikin banyak littoral patrol boat?


Kalo mau Blue Water Navy musti siap semuanya dong. Gak cuman combat unit, tapi juga supporting vessel. Yg baru ketauan kan program MPSS. Mosok gak nambah oiler, sub tender ama katakanlah kapal induk? Coba liat yg maen di Blue Water Navy, rata2 mengandalkan sub yg banyak (yg pasti juga butuh maintenance dan supply logistik) dan kapal induk minimal pake Harrier dah.
HAPC2 - 01/09/2010 10:56 AM
#1588

UNAMID 2010



Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
HAPC2 - 01/09/2010 11:02 AM
#1589

History Channel : Malaysia's Very Able Trooper - VAT 69


[youtube]2b0RqKKJPLk[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=2b0RqKKJPLk


[youtube]2b0RqKKJPLk[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=2b0RqKKJPLk


[youtube]Aae8Cc4mU7U[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=Aae8Cc4mU7U


[youtube]siA7k4BZ3es[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=siA7k4BZ3es


[youtube]I7qlMJaYSp4[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=I7qlMJaYSp4


[youtube]UoK2CGltKQY[/youtube]

http://www.youtube.com/watch?v=UoK2CGltKQY



HAPC2 - 01/09/2010 11:59 AM
#1590

VAT 69



Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


TAHUN 2009 ini genap 40 tahun penubuhan pasukan elit Pasukan Polis Hutan (PPH) 69 atau VAT 69. Kisah perjuangan, suka duka, perit maung skuad kebanggaan nusa bangsa sering menjadi ingatan dan sama sekali tidak dilupakan.

Terlalu banyak kenangan yang tidak boleh dibiarkan kerana satu ketika dulu nama VAT 69 yang ditubuhkan pada 23 Oktober 1969 cukup ditakuti komunis.

Skuad itu digelar komunis sebagai Lok Kow bermaksud 69 dan digeruni kerana kehebatan mereka menjejak pengganas dan bertempur di hutan.

Hakikatnya, menjejaki komunis di hutan belantara memang sukar. Mereka juga mempunyai pasukan risikan, mendapatkan maklumat mengenai pasukan keselamatan yang memburu mereka.

Menariknya, bagi pasukan VAT 69, mereka sentiasa diajar supaya berfikir bagaimana menjadi komunis, bagaimana bertindak melarikan diri dan mendapatkan maklumat kerana melalui pendekatan itulah lebih mudah mereka menjejak pengganas.

Melalui pendekatan itu, mereka mempunyai kelebihan dan lebih bijak mengatur gerak sekali gus menggerunkan pengganas kerana gerak langkah mereka adalah hampir sama. Sudah pasti kumpulan awal penubuhan VAT 69 dianggap pelopor kejayaan gemilang mereka.

Seorang pemimpin VAT 69 yang dianggap pakar taktikal dan cukup digeruni komunis ialah Allahyarham Asisten Superintendan (ASP) Mohd Zabri Abdul Hamid yang dianggap perwira paling dikenang dalam pasukan elit berkenaan.

Beliau terkorban akibat terkena jerangkap samar selepas pasukannya memenangi satu pertempuran di Hulu Perak, Perak pada 1975 dan sebagai tanda memperingati jasanya, sebuah kem latihan Komando 69 PGK di Tasik Banding, Grik, Perak dinamakan sebagai Kem Zabri.

Menyingkap kisah tragis itu, seorang anggota VAT 69 yang terbabit dalam pertempuran itu, Sallehuddin Omar, 58, menegaskan peristiwa itu seolah-olah berlaku semalam dan semangat perjuangan rakan sepasukan tidak pernah pudar hingga ke hari ini.

Namun, mereka tidak dapat menyembunyikan perasaan sedih ketika Zabri yang digelar bos oleh anak buahnya menghembuskan nafas terakhir. Semuanya menitiskan air mata kerana kehilangan pemimpin disayangi. Hingga kini, jika bercerita mengenai Zabri, pasti menitiskan air mata.

Detik perjuangan mereka bermula apabila tiga patrol diketuai Ismail Daud, Mail Rantai, Wan Tahar dan Sheikh Ismail, ditugaskan menggagalkan cubaan komunis meletupkan satu empangan di Perak. Selepas hampir tiga bulan berada di hutan, satu pasukan bantuan ditugaskan menghantar bekalan makanan.

Malangnya, empat anggota yang menaiki bot diserang hendap dan dibunuh kejam dengan mayat mereka dikelar dengan pisau oleh komunis.

Pasukan VAT 69 kemudian mengesan kedudukan khemah musuh berhampiran Grik pada 3 September 1975. Sebelum itu, mereka kehilangan jejak komunis dan ketika tiba di satu kawasan tanjung untuk mendapatkan bekalan air bersih, penjejak laluan ternampak musuh di kawasan sama.

Serentak itu, tiga patrol terdiri daripada 18 orang bergabung dalam barisan panjang, semua berpecah mengambil kedudukan bertempur hebat dengan komunis dianggarkan antara 30 hingga 40 orang.

Pertempuran itu mengorbankan 18 orang dan dua anggota VAT 69 parah iaitu Aziz Idris dan ketua patrol, Sheikh Ismail.

Peluru bertaburan macam hujan, nak angkat kepala pun tak boleh, peluru lalu atas kepala. Kami menyerang guna bom tangan. Selepas 45 minit bertempur, terdengar jeritan bawa ke sungai dan kami percaya komunis bawa lari rakan tercedera ke laluan sungai supaya jejak sukar dikesan, katanya.

Ketika bertempur, operator perhubungan, Ahmad Dahlal Hashim, mendapatkan bantuan Zabri yang ketika itu mengetuai pasukan lain di kawasan berdekatan. Disebabkan hujan lebat dan jaraknya jauh, pasukan Zabri tiba di kawasan pertempuran pada awal pagi keesokannya.

Selepas pertempuran selesai, VAT 69 menemui bekalan termasuk senjata dan makanan dan merampas rampas bom, pelancar roket, makanan dipercayai untuk projek khas meletupkan empangan.

Sebaik tiba, Zabri mengarahkan pasukan menghala ke tempat pendaratan helikopter yang jaraknya kira-kira sehari perjalanan bagi mengeluarkan anggota tercedera mendapatkan rawatan.

Zabri arahkan kami jangan mengejar komunis kerana bimbang terkena perangkap samar dan minta tumpukan kepada misi membawa anggota keluar. Beliau sering mengingatkan jangan sesekali tersalah langkah terpijak jerangkap samar yang biasa dipasang di denai binatang.

Komunis gunakan jerangkap bom dipasang bateri, dibungkus plastik supaya tidak rosak dan tahan lama. Malangnya ketika dalam perjalanan, Zabri sendiri yang terkena. Beliau bersama penjejak Orang Asli, Bahuda berada di depan, manakala penjejak Apot, berada di belakang kerana kepenatan bertempur.

Ketika melintasi kawasan sungai, mungkin Zabri terlupa dan memang ajalnya sudah tiba, beliau terpijak akar kayu yang dipasang perangkap bom. Letupan kuat berlaku dan saya dengar Mail Rantai jerit habislah...bos dah kena

Bos putus kaki kanan, tetapi masih sedarkan diri, darah banyak mengalir. Walaupun kesakitan, beliau tetap semangat, masih fikirkan pasal berjuang, naikkan semangat anak buah supaya tidak mudah menyerah, katanya.

Mereka membuat keputusan melalui laluan lain kerana percaya komunis akan menunggu di mana-mana tempat dan akan menyerang ketika dalam perjalanan.

Zabri dibawa keluar menggunakan pengusung dan pakar perubatan pasukan, Abdul Rahman Sabden, merawatnya sepanjang perjalanan.

Bos menghembus nafas terakhir ketika dalam perjalanan ke tempat helikopter. Ketika itu, semua anggota kaku, menangis, tak tertahan melihat ketua yang dedikasi, bersemangat meninggalkan kami. Hingga sekarang kami akan kenang kejadian itu, katanya.

Ketika tiba di tempat pendaratan helikopter, mereka mendapat bantuan daripada Rejimen Komando Gerak Khas (RGK) dan pasukan Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) membuat serangan udara di tempat disyaki.

Anggota keselamatan yang berada dalam hutan dikumpul di tempat selamat dan serangan udara berlaku dua jam tanpa henti. Pasukan RGK kemudian meneruskan operasi darat bagi menghapuskan saki baki komunis di kawasan berkenaan.


Info : Anggota Platun 1 ke platun 2


* Jamil Othman
* Ahmad Dahalal Hashim
* Chin Hajeed
* Che Meh (Allahyarham)
* Abu Seman
* Sallehuddin Omar



Anggota Platun 1 ke platun 3.


* Mohd Zahid Shamsuddin
* Rasidi Jamaluddin
* Ibrahim Che Mat
* Abd Aziz Idris (Allahyarham).



- Berita Harian -



HAPC2 - 02/09/2010 09:48 AM
#1591

Maritim Malaysia (Malaysia Coast Guard)



Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
HAPC2 - 02/09/2010 10:05 AM
#1592

UNMIT




Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

A United Nations police officer from Malaysia patrols the Comoro market in Dili.


Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''

Malaysian Policemen and Timor-Leste Battle Group soldiers from the Army's Sydney-based 3rd Battalion, The Royal Australian Regiment (3 RAR) have established a vehicle check point for people of interest in the mountain area south of Dili in the district of Dare.



HAPC2 - 03/09/2010 08:26 AM
#1593

Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


Spoiler for
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
canberra - 03/09/2010 10:58 AM
#1594

biasa aja tuh , ga bagus 2 amat punya malay
HAPC2 - 03/09/2010 11:36 AM
#1595

Sea Skua


Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
rocketer - 03/09/2010 08:47 PM
#1596

Quote:
Original Posted By datukbatuk
bukankah rencana Malaysia membangun Blue Water Navy? tapi kenapa bikin banyak littoral patrol boat?


Blue water navy??????? berapa sih jumlah kapal perang (combatan) yang di miliki malaysia, jumlahnya saja masih di bawah 40an unit. India & China saja yang jumlahnya beratus ratus kapal perang belum masuk kategori blue water navy. India & China sekarang baru berorientasi untuk menjadi blue water navy makanya kedua negara itu lagi sibuk sibuknya membuat/ membeli kapal Induk, Kapal Selam dan kapal pendukung lainnya untuk dapat beroperasi lintas samudera (blue water navy) secara berkesinambungan.
stinkapork - 03/09/2010 10:22 PM
#1597
TLDM Aspide firing
Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
k98 - 03/09/2010 10:45 PM
#1598

Quote:
Original Posted By HAPC2
Sea Skua


Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''


itu sih targetnya hancur krn dinamit bukan krn missile...D
datukbatuk - 03/09/2010 10:46 PM
#1599

Quote:
Original Posted By suhu_bukan_guru
Kalo mau Blue Water Navy musti siap semuanya dong. Gak cuman combat unit, tapi juga supporting vessel. Yg baru ketauan kan program MPSS. Mosok gak nambah oiler, sub tender ama katakanlah kapal induk? Coba liat yg maen di Blue Water Navy, rata2 mengandalkan sub yg banyak (yg pasti juga butuh maintenance dan supply logistik) dan kapal induk minimal pake Harrier dah.


yah namanya juga baru rencana gan, berjalan ato tidak itu kan tergantung dari dana mreka aja. angan angan gan, bolehlah tinggi dikit.
chiwox - 04/09/2010 09:17 AM
#1600

[youtube]f0mFGps0RE8[/youtube]

Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''
Page 80 of 147 | ‹ First  < 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 >  Last ›
Home > CASCISCUS > MILITER & KEPOLISIAN > Militer > Foto2 Angkatan Tentera Malaysia '' Volume 3 ''