Berita Luar Negeri
Home > CASCISCUS > BERITA DAN POLITIK > Berita Luar Negeri > [Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
Total Views: 843 Share : Facebook ShareFacebook Twitter ShareTwitter Google+ ShareGoogle+
Page 1 of 2 |  1 2 > 

TheSilverhand - 11/09/2012 12:30 PM
#1
[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
South Africa miners stage march
Strike at Marikana mine over poor pay continues in defiance of deal between mine management and main labour union.

[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan

Many workers of South Africa's Marikana mine have marched in protest defying a deadline to return to work.

The bulk of the 3,000 members of the Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) - who led the so-called wildcat strike - have continued their protest.

At least 34 men died when police opened fire on August 16 on striking workers at the Lonmin PLC-operated platinum mine, located in North West province.

Hundreds of striking miners marched on Monday in defiance of the agreement signed by the mine management and the main National Union of Mineworkers (NUM).

Al Jazeera's Mike Hanna, reporting on Monday from Rustenburg, 100km north of Johannesburg, said the loss of income for the mine companies as a result of the strike, which has severely hampered operations, has been "massive".

"Lonmin says as well that in total they are losing about a 100m a month in operating profit," he said.

Intimidation alleged

Frans Baleni, NUM general secretary, told Al Jazeera that a high level of intimidation has stopped many miners from returning to work.

"The workers are still scared. There have been threats that those who have reported for duty would have their homes torched," he said.

"Some of the workers also feel threatened by their managers. Peace has not really prevailed at this stage, which is the main reason why workers would stay away."

The workers, who have been on strike for a month, have vowed to stay off the job until they receive wages of 12,500 rand ($1,500) a month, double what they now earn.

Negotiations on the wage demand between the mine management, unions and the arbitration commission were set to take place at noon on Monday.

"If workers don't come to work, we will still pursue the peace path. That is very, very necessary for us to achieve because this level of intimidation and people fearing for their lives obviously does not help anybody," Barnard Mokwena, Lonmin's executive vice-president in charge of human resources, said.

"For now it is a fragile process and we need to nurture it."

Probe into murders

Separately, Al Jazeera has learned that some of the protesting miners who were shot dead at the Marikana mine last month may have been trying to surrender.

A prominent human rights organisation in South Africa launched an independent investigation into the police shootings on Sunday. The Legal Resource Centre (LRC) said that it had obtained multiple witness testimonies that blame police brutality for the killings of strikers who were calling for pay raises.

Some witnesses have said that police shot protesters who were either trying to escape confrontations with police by hiding behind rocks, or while surrendering to authorities.

The LRC also said it has forensic evidence that suggests a police cover-up of the killings.

Video showed a densely packed crowd of miners, some armed with clubs and machetes, approaching heavily armed police, who claimed self-defence in the shooting.

The incident was the climax of an escalating stand-off between rival unions that had already killed 10 people, including two police officers.

'Allegations of torture'

Government officials and police officers have repeatedly rejected Al Jazeera's request to comment on the allegations, saying they would not speculate until a judicial inquiry into the incident was complete.
Danny Titus, from the South African Human Rights Commission, discusses the Marikana shooting

Danny Titus, a representative of the South African Human Rights Commission, told Al Jazeera that the organisation was very concerned with allegations of human rights violations.

"We are really concerned about the allegations coming from the miners, really giving us so much detail about what really happened," he said.

Titus said if the allegations were proven to be true, it would suggest that the workers were shot "out of vengeance".

"There was not a crowd-control approach [by police]," he said.

"These police already went before parliament to explain themselves, and one of the first kind of defences they put forward was the fact they did not have training in crowd-control very high in their priority, which is very strange.

"And beyond that there are further allegations of torture [of striking miners]."

The ongoing industrial action has pushed down Lonmin's shares, raised world platinum prices and fuelled fears of labour unrest spreading through the mining sector of Africa's largest economy.

http://www.aljazeera.com/news/africa/2012/09/2012910576231476.html
======================================================================================

Latar Belakang : Marikana massacre terjadi pada tanggal 16 Agustus 2012, ketika terjadi bentrokan berdarah antara polisi dan demontran penambang yang menuntuk kenaikan upah hingga 300%. 34 orang dilaporkan terbunuh dalam insiden yang dinyatakan sebagai insiden terbesar di era post apartheid. Polisi mengatakan bahwa aksi mereka didasarkan atas prinsip self defense. Sebelumnya, pada tanggal 10 Agustus, dilaporkan 2 orang security guard terbunuh, selanjutnya 2 orang pekerja dan 2 orang polisi juga terbunuh oleh angry mob (demonstran). Negosiasi antara serikat pekerja dan businessman sejauh ini belum memberikan hasil.

Komen TS : TS tadi dah komen, tapi thread ini diapus vbot gara2 TS lupa ngasi sumber berita.... jadi sekarang ts ngambek, nda komen...
goed.adit - 11/09/2012 12:32 PM
#2

Udah sebulan gak da yang posting di marih. Kampungan semua penghuni BPLN. Termasuk anehammer:


Kalu liat footage pas pekerjanya diberondong jadi inget foto demo di Merauke. Atau cerita2 di perkebunan yang bentrok dengan warga norose:
TheSilverhand - 11/09/2012 12:41 PM
#3

Poto2...

Spoiler for BW
[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
More than a thousand miners took to the streets of Marikana to show their discontent.

[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
Many wives and girlfriends of the miners living in the settlements joined the strike.

[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
Industry experts say that the mine will incur severe damage if the strike continues for much longer.

[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
Police say they shot in self-defence, but many South Africans are outraged by the use of live ammunition

[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
South Africa gold mine (?)

[Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan
Thousands Attend Funeral for South African Miners



Video

South African mining unrest spreads
[Youtube]QwQIzUGQCeI[/Youtube]

Calls increase to nationalise South Africa's mines
[Youtube]APhv92P7KGU[/Youtube]



satu2 aku sayang vbot
kerupuque - 11/09/2012 12:43 PM
#4

kasian emang pekerja2 tambang dimana2....disuruh kerja dengan resiko tinggi dan dibayar rendah....

dasar kapitalis bangs4t perusak lingkungan....
TheSilverhand - 11/09/2012 12:47 PM
#5

Quote:
Original Posted By goed.adit
Udah sebulan gak da yang posting di marih. Kampungan semua penghuni BPLN. Termasuk anehammer:


Kalu liat footage pas pekerjanya diberondong jadi inget foto demo di Merauke. Atau cerita2 di perkebunan yang bentrok dengan warga norose:


iye... tadinya ane mo post sebagai update, ternyata nda ada yang nge-post, makanya ane bikin latar belakang...

Hmm... ini tambang punya siapa yah?? China?? Soalnya ada isu nasionaliasi segala...

Komen ane sebelumnya (yg didelete vbot) : ane teringet waktu kerja di pabrik dulu... Klo ada yang demo semuanya (pabrik2 di sekitar) mesti ikutan. Bahkan cenderung ada pemaksaan. Bener juga sih, klo demo mesti kompak, klo nda yang demo yang menanggung resiko sementara klo sukses yang menikmati kan semuanya. Tapi perlu juga diliat apakah semua setuju dengan demo..

Quote:
Original Posted By kerupuque
kasian emang pekerja2 tambang dimana2....disuruh kerja dengan resiko tinggi dan dibayar rendah....

dasar kapitalis bangs4t perusak lingkungan....


klo menurut hukum supply demand karena pekerja tambang mudah di-replace dengan orang laen (supply > demand). Harusnya emang ada standar upah minimum yang lebih adil...

Quote:
Original Posted By TukangRogohBabu
budaya ngamuk bikin hancur diri sendiri
orang biasa bisa jadi pembunuh

minta naik 300%capedes
emangnya tuh tambang tiba2 ditemuin lautan berlian bisa minta setinggi itucapedes


Hmm...
Coba deh gan klo agan ada di posisi pekerja tambang. Tiap ari hidup sesek sementara bos2 agan pada hidup mewah. Agan merasa adil nda setiap ari agan keluar masuk tambang pengap, lo lagi terpapar resiko berbagai macam zat kimia, tapi tiap ari dibayar murah dan kurang mencukupi...

Soal marah, yah klo soal perut emang dah paling sensitif, emosi pati cepet naek lah klo perut lagi kosong...
goed.adit - 11/09/2012 12:47 PM
#6

Quote:
Original Posted By TukangRogohBabu
budaya ngamuk bikin hancur diri sendiri
orang biasa bisa jadi pembunuh

minta naik 300%capedes
emangnya tuh tambang tiba2 ditemuin lautan berlian bisa minta setinggi itucapedes


Lhaa... Memang tambang berlian, cadangan berliannya jugak bejibun.

DeBeers pun sengaja membatasi produksi supaya harga berlian tetap tinggi.

There's so much bull shit around there.
Rendy.Djayanto - 11/09/2012 12:50 PM
#7

Quote:
Original Posted By goed.adit
Lhaa... Memang tambang berlian, cadangan berliannya jugak bejibun.

DeBeers pun sengaja membatasi produksi supaya harga berlian tetap tinggi.

There's so much bull shit around there.


jadi inget film blood diamod
TheSilverhand - 11/09/2012 12:59 PM
#8

Quote:
Original Posted By goed.adit
Lhaa... Memang tambang berlian, cadangan berliannya jugak bejibun.

DeBeers pun sengaja membatasi produksi supaya harga berlian tetap tinggi.

There's so much bull shit around there.


Klo ane baca perusahaan yang bermasalah namanya Lonmin

Quote:
Original Posted By Rendy.Djayanto
jadi inget film blood diamod


iya...
Blood diamond itu dari kisah nyata ato bukan yah, lupa ane...
goed.adit - 11/09/2012 01:02 PM
#9

Quote:
Original Posted By TheSilverhand
Klo ane baca perusahaan yang bermasalah namanya Lonmin



iya...
Blood diamond itu dari kisah nyata ato bukan yah, lupa ane...


Yo'a, platina maenannya. Mau berlian, emas, atau logam mulia & mineral langka laen, Afrika Selatan, Peru, Chile, & China jadi rajanya.
Shameimaru.Aya - 11/09/2012 01:26 PM
#10

Quote:
Frans Baleni, NUM general secretary, told Al Jazeera that a high level of intimidation has stopped many miners from returning to work.

"The workers are still scared. There have been threats that those who have reported for duty would have their homes torched," he said.


Yg ngebakar siapa? Sesama pekerjanya juga?

Quote:
Original Posted By TheSilverhand

iya...
Blood diamond itu dari kisah nyata ato bukan yah, lupa ane...


Filmnya sih fiksi. Tapi kalau konflik yg jadi latar belakang filmnya emang bener-bener pernah terjadi
TheSilverhand - 11/09/2012 01:34 PM
#11

Quote:
Original Posted By Shameimaru.Aya
Yg ngebakar siapa? Sesama pekerjanya juga?

Filmnya sih fiksi. Tapi kalau konflik yg jadi latar belakang filmnya emang bener-bener pernah terjadi


kayaknya sesama pekerja sis...
jadi yang ane tangkep itu konflik antara perusahaan dengan serikat pekerjanya dan serikat pekerja laen...

wiki....
Quote:

The strike occurred against a backdrop of antagonism and violence between the African National Congress-connected National Union of Mineworkers (NUM) and its emerging rival, the Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU).


Quote:
Original Posted By TukangRogohBabu
kalo gue pekerja tambang ga bakal ngayal dan ngelunjak minta naik gaji 300%
itu pasti, dan demonya ga bawa pentungan ngebunuh penjaga. Ini bukan jaman budak ga ada yang maksa mereka kerja disana


kenapa nda?? emang agan tahu tidak berapa keuntungan yang didapat perusahaan2 di sana?? Bandingkan dengan upah yang diterima oleh para miner... Apakah adil pekerja yang bagian dari perusahaan mendapat sedikit sementara top executive mendapat banyak??

jangan terlalu kapitalist sentris gan, kita orang terpelajar itu mesti hidup bukan demi diri sendiri saja tapi juga buat kebaikan orang lain...
goed.adit - 11/09/2012 01:35 PM
#12

Quote:
Original Posted By TukangRogohBabu
kalo gue pekerja tambang ga bakal ngayal dan ngelunjak minta naik gaji 300%
itu pasti, dan demonya ga bawa pentungan ngebunuh penjaga. Ini bukan jaman budak ga ada yang maksa mereka kerja disana

diberita platinum, emang sama ama berlian?


Yaa, gua yang salah & kurang teliti maafken \)
TheSilverhand - 11/09/2012 02:14 PM
#13

Quote:
Original Posted By TukangRogohBabu
lo juga ga tau kan keuntungan mereka, gaji executivenya
kerja apapun, apalagi pekerja massal macam tambang gini minta gaji 300% itu ga logis + demo bawa2 pentungan itu uda ga bener
Gue liat startnya buruhya yang ga bener, ga ada hubungan gue pendukung kapitalis


coba baca ini gan...
http://dailymaverick.co.za/article/2012-08-17-beyond-the-chaos-at-marikana-the-search-for-the-real-is sues

gw juga orang anti kekerasan, gw nda suka demo dengan kekerasan...
tapi.... mo bagaimana lagi... ini sudah menyangkut perut mereka....

Bedakan dengan demo2 lain yang menghadapi masalah insubstantial...
Tentu saja bukan berarti klo masala perut orang boleh seenak2nya demo, tapi pemerintah sebagai pihak yang berwenang dan wajib menjaga keteraturan masyarakat harusnya lebih jeli dalam menghadapi demo2 seperti ini... Dilihat adakah keadilan sosial yang dilanggar dalam kasus ini... Bagimana meredakan emosi masyarakat yang sedang tinggi, dsb...

300% tidak masuk akal? gw tanya 300% dari 100 itu berapa??
40% dari 1000 itu berapa???
Fx-Zero - 11/09/2012 02:32 PM
#14

lhooo , baru taw gw , dari kemaren gw lihat judul nya di nampang news feed firefox gw , gw kira cuma demonstrasi biasa2 aja , maka nya males gw baca ....

ini yang jadi masalah perusahaan mana ??? kalo dolo emang afrika daerah jajahan eropa , kalo sekarang tambang2 di sono maenan nya cina ya pelit nya minta ampun , trus kalo ada masalah juga tinggal sogok2an ama pemerintah setempat ....
TheSilverhand - 11/09/2012 06:08 PM
#15

Quote:
Original Posted By Fx-Zero
lhooo , baru taw gw , dari kemaren gw lihat judul nya di nampang news feed firefox gw , gw kira cuma demonstrasi biasa2 aja , maka nya males gw baca ....

ini yang jadi masalah perusahaan mana ??? kalo dolo emang afrika daerah jajahan eropa , kalo sekarang tambang2 di sono maenan nya cina ya pelit nya minta ampun , trus kalo ada masalah juga tinggal sogok2an ama pemerintah setempat ....


akh si agan...
tadi dah dikasi nama perusahaannya di atas...

bukan China tapi British...
Fx-Zero - 11/09/2012 06:18 PM
#16

Quote:
Original Posted By TheSilverhand
akh si agan...
tadi dah dikasi nama perusahaannya di atas...

bukan China tapi British...


lho si british ternyata masih jadi penjajah di afrika DDD

gw ngira nya afrika dah jadi negara merdeka dengan sistem diktator DDD






ane lagi males baca bahasa linggis panjang2 o
goed.adit - 11/09/2012 08:36 PM
#17

Quote:
Original Posted By Fx-Zero
lho si british ternyata masih jadi penjajah di afrika DDD

gw ngira nya afrika dah jadi negara merdeka dengan sistem diktator DDD






ane lagi males baca bahasa linggis panjang2 o


Afrika Selatan pan koloni dengan populasi kulit putih yang signifikan, gak kek yang laen.

Perang Boer juga gara2 Inggris mau nguasai tambang di Oranje Vreij Staadt & Transvaal Republiek.
TheSilverhand - 14/09/2012 02:37 PM
#18
Update
South Africa miners call for national strike
President Jacob Zuma has condemned the move by platinum miners, saying such action would leave country "worse off".


The leader of a major protest by South African platinum miners has called for a national strike in the sector, deepening an industrial crisis that has escalated over the past few months, and spurred violence that left 45 people killed at the Lonmin operated Marikana mine.

Miners from the Anglo American platinum mine (Amplats), joined forces with their colleagues from Marikana at the Blesbok stadium in the heart of the platinum belt near Rustenburg, 100km northwest of Johannesburg on Thursday in a show of solidarity against low wages.

The coming together of miners from the two mining giants is an attempt to bring to a halt all mining in the area.

"On Sunday, we are starting with a general strike here in Rustenburg," protest leader Mametlwe Sebei told the crowd.

The action was designed to "bring the mining companies to their knees", he said, to mild applause from the crowd, which was armed with sticks and machetes.

The strikers insisted their push for a sharp hike in wages was peaceful - even after the August 16 police shooting of 34 protesters at Lonmin's platinum mine. "There should be no blood," one placard read.

The wave of labour unrest in Africa's biggest economy has spiralled beyond the control of the government and unions into a grass-roots rebellion by black South Africans who have seen little improvement in their lives since apartheid ended 18 years ago.

Negotiations

Meanwhile, negotiations restarted on Thursday at a site near the Lonmin mine. Workers, bosses and unions sat down to finally try and hammer out an agreement to the deadlock after several weeks of strikes that have brought the country's northwest mining belt to a partial standstill.

Al Jazeera's Tania Page, reporting from Mooinooi near Rustenburg, said it was a bit of a breakthrough that the miners and Lonmin were talking again, even though the process could go on for a few days until an agreement is reached.

She said that both sides appeared to have given concessions and softened on their initially immoveable positions.

"Initially the Lonmin striking workers had previously said weren't willing to negotiate on their big pay rise demand of R12,500 (or just over $1,500) but now say they would be a bit flexible on that point.

"From Lonmin's point of view they had said they wanted the striking miners to sign a peace accord in which they would promise that there would be no more intimidation or violence, and then they would talk about wages... So they do appear to be inching slightly closer together," Page said.

Earlier on Thursday, leaders from the Association of Mineworkers and Construction Union (AMCU) called on South African President Jacob Zuma to preside over a meeting of the country's mining industry.

"As AMCU we make a clarion call to the President of the Republic of South Africa, his Excellency Jacob Zuma, to call a mining indaba [gathering] on the state of the mining industry of South Africa," said AMCU president Joseph Mathunjwa.

Zuma said on Thursday that illegal strikes and intimidation spreading through the mining industry would not help workers and make the "country worse off".

Speaking to parliament, the president said that strikers' concerns should be addressed within South Africa's labour relations framework.

Worker demands

The miners, gathered at Blesbok stadium, meanwhile claimed they had handed Amplats a list of demands.

A group of more than 100 chanting, singing strikers, many rhythmically waving sticks and "knobkerry" clubs, accompanied protest leaders as they delivered a written memorandum laying out their demands to Amplats management offices near the stadium.

The document spells out demands for an increase of basic monthly pay to R12,500 ($1,500), plus for increased allowances that would take the total to R16,000 a month. That wage would be more than double their current salary and also more than double per capita GDP in the country.

They miners said they would not return to work until top management came to hear them out and introduced a basic pay hike.

Amplats said it suspended its Rustenburg operations on Wednesday over safety concerns after workers were intimidated with the threat of violence in the latest unrest to hit the key mining industry.

The plight of miners living in tin shacks while they produce the raw materials for luxury goods under dangerous conditions has put a spotlight on the South African government's failure to meet basic needs like clean water and decent health care.

It has also drawn attention to the widening gap between a small black elite that lives sumptuously while many South Africans worry where their next meal will come from.

http://www.aljazeera.com/news/africa/2012/09/201291392710859159.html

====================================================================================

mogok masih berlanjut.....
ada tanda2 negosiasi mengalami sedikit kemajuan, cuman belum ada kepastian...

keliatannya gaji+allowance para miner saat ini sekitar rata2 GDP per capita Afsel (kurang lebih $800-900)....

Jika dikonversi sekitar 8 jutaan rupiah lebih per bulan...

duit segitu ternyata kurang berarti yah di Afsel (blue)....
sigumbagumba - 14/09/2012 02:42 PM
#19

Hiiiyyyy serem. takuts takuts Berebut berlian, bunuh2-an. Berebut emas, bunuh2-an. Ntar lama2 berebut minyak, air, beras, dsb bisa bunuh2-an juga nih. takuts
goed.adit - 14/09/2012 02:42 PM
#20

Quote:
Original Posted By TheSilverhand
South Africa miners call for national strike
President Jacob Zuma has condemned the move by platinum miners, saying such action would leave country "worse off".http://www.aljazeera.com/news/africa/2012/09/201291392710859159.html

====================================================================================

mogok masih berlanjut.....
ada tanda2 negosiasi mengalami sedikit kemajuan, cuman belum ada kepastian...

keliatannya gaji+allowance para miner saat ini sekitar rata2 GDP per capita Afsel (kurang lebih $800-900)....

Jika dikonversi sekitar 8 jutaan rupiah lebih per bulan...

duit segitu ternyata kurang berarti yah di Afsel (blue)....


Duit segitu kecil masbro... Afsel pan masuk "western world"
Page 1 of 2 |  1 2 > 
Home > CASCISCUS > BERITA DAN POLITIK > Berita Luar Negeri > [Update] "Marikana massacre", Konflik Pertambangan di Afrika Selatan