Kalimantan Selatan
Home > Kaskuser Regional > INDONESIA > KALIMANTAN > Kalimantan Selatan > ۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
Total Views: 22689 Share : Facebook ShareFacebook Twitter ShareTwitter Google+ ShareGoogle+
Page 11 of 54 | ‹ First  < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 >  Last ›

edodoedogawa - 12/06/2011 03:26 AM
#201
Pasukan Turbo 41
umpat majang foto si farah diba jua nah o
Spoiler for
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
augustav - 12/06/2011 06:15 AM
#202

Quote:
Original Posted By AlamGena
foto asli aja kawa dapat bagus sudah bisa dibanggakan....

apalagi seandainya dipoles sedikit...tapi tanpa menghilangkan kesan natural nya


iya kalo juragan?


ya..kaya baisi baju hanyar di setrika ai supaya lebih kinclong...karena bagi ane menampilkan foto supaya orang nyaman menikmatinya....D
doubleblitzz - 12/06/2011 08:55 AM
#203

Spoiler for ...

Quote:
Original Posted By AlamGena
Banyak yang nulis gini pada fotonya: tak diolah sama sekali, hanya rezise. Mengapa malu mengolah dikit ? Apa yg salah dgn mengolah ?

Tak ada yg bisa dibanggakan dgn foto tanpa olahan. Itu ibarat bikin baju tidak disetrika lagi. Pengolah itu dibuat untuk menyempurnakan!

Photographer atau Photoshoper hanya istilah. Masing2 punya kesombongan diri. Yg penting tunjukkan hasilmu!


D


IMHO...

perbedaan antara shot model dan landscape aja nah...kalau model menciptakan momen tapi kalo landscape situ tunggui ja momen nya lah, ujar orang sebelah ada golden hour atau blue hour

kalau memang dirasa mesti harus edit ya silahkan sajo...tapi kalau ingin menampilkan orisinilitas foto juga no problem

tergantung rasa aja...tiap orang punya opini masing² alias penilaian masing²
jadi tergantung sudut pandang masing² aja

yg jelas aku bukan orang yg anti...karna setiap orang punya hak untuk karya nya tersebut terserah mau diapakan, akan tetapi kalau dengan foto orisinal nya sudah bagus dan memuaskan...ya terserah mau di poles lagi atau tidak

kalau idealis itu wajar aja sih...karna orang mau maju harus idealis dulu, tentukan kemana arah dan tujuannya...baru silahkan idealis


di edit atau tidak diedit...yg penting terus berkarya aja lah


@doubleblitzz : tadi jam 4 lewat hnyr ke villa...sorry banar nah, kita ja nah beasa ky apa? o


Quote:
Original Posted By augustav
kalo ane sih tetap ada editing sedikit tapi tetap mempertahankan kenaturalannya....


Quote:
Original Posted By AlamGena
foto asli aja kawa dapat bagus sudah bisa dibanggakan....

apalagi seandainya dipoles sedikit...tapi tanpa menghilangkan kesan natural nya


iya kalo juragan?


Quote:
Original Posted By augustav
ya..kaya baisi baju hanyar di setrika ai supaya lebih kinclong...karena bagi ane menampilkan foto supaya orang nyaman menikmatinya....D



Hehehehehe...... akhirnya berhasil jw pancingan auk gasan berdiskusi disni... o

Intinya teknik photographynya harus diutamakan...postpro hanya memperbaiki kesalahan minor pada saat eksekusi...

Jgn menitik beratkan pada postpro nya sehingga teknik photo nya jadi nomer kesekian...

Have nice sunday............. kiss
AlamGena - 12/06/2011 10:42 AM
#204

Quote:
Original Posted By doubleblitzz
Spoiler for ...










Hehehehehe...... akhirnya berhasil jw pancingan auk gasan berdiskusi disni... o

Intinya teknik photographynya harus diutamakan...postpro hanya memperbaiki kesalahan minor pada saat eksekusi...

Jgn menitik beratkan pada postpro nya sehingga teknik photo nya jadi nomer kesekian...

Have nice sunday............. kiss

jadi kapan kita hunting mencari hasil yg orisinil nah siul:
doubleblitzz - 12/06/2011 11:46 AM
#205

Quote:
Original Posted By AlamGena
jadi kapan kita hunting mencari hasil yg orisinil nah siul:


nah.. pabila yu lah.....
auk sibuk bgt sampai akhir bulan nah.... \( \(

eh TS... mereview lensa boleh lah dsini o
doubleblitzz - 12/06/2011 12:15 PM
#206


Up siang-siang............

Spoiler for anggrek

۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
Nikkor 50mm f/1.4 Ai
edodoedogawa - 12/06/2011 06:00 PM
#207
Pasukan Turbo 41
belajar jepret model nah o
minta kritikannya lagi siul:
Spoiler for
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
KangMasBoedy - 12/06/2011 06:17 PM
#208

mastah2 betakun pang..
gasan lensa canon 18-55mm dengan 35-80mm baikan mana yoo lah..
nah ulun nih kada tapi mangarti masih masalah spec lensa2 nih,,
KangMasBoedy - 12/06/2011 06:21 PM
#209

Quote:
Original Posted By doubleblitzz

Up siang-siang............

Spoiler for anggrek

۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
Nikkor 50mm f/1.4 Ai

ajippp macronya, ajari pang.. o
augustav - 12/06/2011 07:09 PM
#210

Quote:
Original Posted By doubleblitzz


Hehehehehe...... akhirnya berhasil jw pancingan auk gasan berdiskusi disni... o

Intinya teknik photographynya harus diutamakan...postpro hanya memperbaiki kesalahan minor pada saat eksekusi...

Jgn menitik beratkan pada postpro nya sehingga teknik photo nya jadi nomer kesekian...

Have nice sunday............. kiss

setuju dengan mastah satu ini :2thumbup
Quote:
Original Posted By doubleblitzz

Up siang-siang............

Spoiler for anggrek

۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
Nikkor 50mm f/1.4 Ai


sup:

Spoiler for kuning
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
zalizr - 12/06/2011 07:20 PM
#211

Umpat memajang karya amtiran nah D


alat : canon a590


Spoiler for smile part 1
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩



Spoiler for smile part 2
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩


alat : samsung galaxy ace

Spoiler for landscape
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩


Spoiler for sunrise
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩



di banjarbaru atau martapura dimana lah ada komunitas2 photograph ? Handak umpatan nah , supaya ada kegiatan , hehe۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
edodoedogawa - 12/06/2011 09:10 PM
#212
Pasukan Turbo 41
Gemerlap cahaya di Simpang 4 Banjarbaru o

Spoiler for night lights
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
zalizr - 12/06/2011 09:20 PM
#213

Quote:
Original Posted By edodoedogawa
Gemerlap cahaya di Simpang 4 Banjarbaru o

Spoiler for night lights
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩


pakai apa gan fotonya ? Hehe

sekedar saran ,
kurang banyak kendaraannya , jadi kurang berasa slow speednya , trus tepat di depan objek ada pohon menghalangi , satu lg , ada lampu di bagian kanan yg bocor , btw ini meambil dari atas toko orang yg baju2 polisi tu kah ? p۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
doubleblitzz - 13/06/2011 10:16 AM
#214

Quote:
Original Posted By edodoedogawa
belajar jepret model nah o
minta kritikannya lagi siul:
Spoiler for
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩

tajaam bos.... mantap...

Quote:
Original Posted By KangMasBoedy
mastah2 betakun pang..
gasan lensa canon 18-55mm dengan 35-80mm baikan mana yoo lah..
nah ulun nih kada tapi mangarti masih masalah spec lensa2 nih,,

klo menurut ulun mang ae.... lensa itu tergantung pian hdk memoto apa...
18-55mm itu sudah cukup all around untuk keperluan foto standart...
Pabrik sudah menyetting sedemikian rupa agar konsumennya lgs bisa memoto dgn lensa bawaan... klo hdk foto lenskep tinggal pakai 18mm nya... klo hdk moto portrait tinggal geser ke F 55mm.....

35-80mm kyknya rangenya tanggung... mending klo hdk menambah lensa nukar yg 55-250mm, jadi rangenya lengkap dari 18mm - 250mm

IMHO
Quote:
Original Posted By KangMasBoedy
ajippp macronya, ajari pang.. o


hehehhe.. makasih mang.... itu kyknya lain makro mang...
motonya pakai lensa 50mm fix trus di crop D

Quote:
Original Posted By augustav
setuju dengan mastah satu ini :2thumbup


sup:

Spoiler for kuning
[IMG]_http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc6/189154_1742940645984_1012750144_31623461_3546553 _n.jpg[/IMG]

Waaaa..... mantap si paman, anggrek ingunan pian kah itu....

Quote:
Original Posted By zalizr
Umpat memajang karya amtiran nah D


alat : canon a590


Spoiler for smile part 1
[img]_http://izal2012.nab.su/Smile.JPG[/img]



Spoiler for smile part 2
[img]_http://izal2012.nab.su/Smile2.JPG[/img]


alat : samsung galaxy ace

Spoiler for landscape
[img]_http://izal2012.nab.su/Landscape.jpg[/img]


Spoiler for sunrise
[img]_http://izal2012.nab.su/Sunrise.jpg[/img]



di banjarbaru atau martapura dimana lah ada komunitas2 photograph ? Handak umpatan nah , supaya ada kegiatan , hehe۩ [Official Thread] RKS Photography ۩


Bagus om fotonya.. bagus lagi klo dihalusi ukurannya... hammer:

di MTP & BJB banyak komunitasnya, pian rancaki bejalan ja... klo ada rombongan org pakai DSLR langsung singgahi ja D

atau mungkin bisa menghubungi TS, sidin ni gudangnya model......
Mun model MTP,BJB,BJM ha.. lengkap nocannya wadah sidin...ahahhahaha

___________ngacir:
AlamGena - 13/06/2011 10:42 AM
#215

Quote:
Original Posted By doubleblitzz
tajaam bos.... mantap...


klo menurut ulun mang ae.... lensa itu tergantung pian hdk memoto apa...
18-55mm itu sudah cukup all around untuk keperluan foto standart...
Pabrik sudah menyetting sedemikian rupa agar konsumennya lgs bisa memoto dgn lensa bawaan... klo hdk foto lenskep tinggal pakai 18mm nya... klo hdk moto portrait tinggal geser ke F 55mm.....

35-80mm kyknya rangenya tanggung... mending klo hdk menambah lensa nukar yg 55-250mm, jadi rangenya lengkap dari 18mm - 250mm

IMHO


hehehhe.. makasih mang.... itu kyknya lain makro mang...
motonya pakai lensa 50mm fix trus di crop D


Waaaa..... mantap si paman, anggrek ingunan pian kah itu....



Bagus om fotonya.. bagus lagi klo dihalusi ukurannya... hammer:

di MTP & BJB banyak komunitasnya, pian rancaki bejalan ja... klo ada rombongan org pakai DSLR langsung singgahi ja D

atau mungkin bisa menghubungi TS, sidin ni gudangnya model......
Mun model MTP,BJB,BJM ha.. lengkap nocannya wadah sidin...ahahhahaha

___________ngacir:

umay lah...diriku disambat nya gudang model
perasaan nang nembak model tu imak aja pang siul:

@zalizr : mun hndk gabung lawan buhan RKS Photography boleh jua...datangi ja ke warnet Lintas di belakang Museum Banjarbaru lah
KangMasBoedy - 13/06/2011 11:28 AM
#216

Quote:
Original Posted By AlamGena
umay lah...diriku disambat nya gudang model
perasaan nang nembak model tu imak aja pang siul:

@zalizr : mun hndk gabung lawan buhan RKS Photography boleh jua...datangi ja ke warnet Lintas di belakang Museum Banjarbaru lah

Tiap hari apa bang bekumpulan di lintasnya..
zalizr - 13/06/2011 01:44 PM
#217

Quote:
Original Posted By doubleblitzz

Bagus om fotonya.. bagus lagi klo dihalusi ukurannya... hammer:

di MTP & BJB banyak komunitasnya, pian rancaki bejalan ja... klo ada rombongan org pakai DSLR langsung singgahi ja D

atau mungkin bisa menghubungi TS, sidin ni gudangnya model......
Mun model MTP,BJB,BJM ha.. lengkap nocannya wadah sidin...ahahhahaha

___________ngacir:


astaga maka disambat om , ulun nih masih anak sekolahan , hehe
kd ingat meresize p

mun asal singgah aja , disangka org apakah p

iyakah , wah bisa jua nah p

Quote:
Original Posted By AlamGena


@zalizr : mun hndk gabung lawan buhan RKS Photography boleh jua...datangi ja ke warnet Lintas di belakang Museum Banjarbaru lah


handak ae umpatan , cuma supan nah kdd yg dikenal , lawan jua kamera seadanya , kd sanggup melihat kamera bubuhan pian , haha p۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
edodoedogawa - 13/06/2011 01:46 PM
#218
Pasukan Turbo 41
Quote:
Original Posted By zalizr
pakai apa gan fotonya ? Hehe


sekedar saran ,
kurang banyak kendaraannya , jadi kurang berasa slow speednya , trus tepat di depan objek ada pohon menghalangi , satu lg , ada lampu di bagian kanan yg bocor , btw ini meambil dari atas toko orang yg baju2 polisi tu kah ? p۩ [Official Thread] RKS Photography ۩

pakai nikon D-3000 o
lensa KIT z o

itu ngambil nya tengah malam gan o
makanya sepi hammer:
nanti deh lain kali ku jepret lag lokasi dsana o
===
kada kawa mehilangi pohonnya hammer:
lokasi menembaknya sempit nohope:
===
wah iya baru nyadar o >> makasih peringatannya gan siul:
===
kada, tp di ruko yg bekas bandung product dlu o

Quote:
Original Posted By doubleblitzz
tajaam bos.... mantap...


klo menurut ulun mang ae.... lensa itu tergantung pian hdk memoto apa...
18-55mm itu sudah cukup all around untuk keperluan foto standart...
Pabrik sudah menyetting sedemikian rupa agar konsumennya lgs bisa memoto dgn lensa bawaan... klo hdk foto lenskep tinggal pakai 18mm nya... klo hdk moto portrait tinggal geser ke F 55mm.....

35-80mm kyknya rangenya tanggung... mending klo hdk menambah lensa nukar yg 55-250mm, jadi rangenya lengkap dari 18mm - 250mm

IMHO


hehehhe.. makasih mang.... itu kyknya lain makro mang...
motonya pakai lensa 50mm fix trus di crop D


Waaaa..... mantap si paman, anggrek ingunan pian kah itu....



Bagus om fotonya.. bagus lagi klo dihalusi ukurannya... hammer:

di MTP & BJB banyak komunitasnya, pian rancaki bejalan ja... klo ada rombongan org pakai DSLR langsung singgahi ja D

atau mungkin bisa menghubungi TS, sidin ni gudangnya model......
Mun model MTP,BJB,BJM ha.. lengkap nocannya wadah sidin...ahahhahaha

___________ngacir:


waahh maksih gan o
edodoedogawa - 13/06/2011 01:52 PM
#219
Pasukan Turbo 41
andak lagi nah o
photo lawas pank tapinya o
pas hehanyaran belajar jepret2 siul:

Spoiler for Riam Kanan
۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
zalizr - 13/06/2011 02:40 PM
#220

Quote:
Original Posted By edodoedogawa

pakai nikon D-3000 o
lensa KIT z o

itu ngambil nya tengah malam gan o
makanya sepi hammer:
nanti deh lain kali ku jepret lag lokasi dsana o
===
kada kawa mehilangi pohonnya hammer:
lokasi menembaknya sempit nohope:
===
wah iya baru nyadar o >> makasih peringatannya gan siul:
===
kada, tp di ruko yg bekas bandung product dlu o





oh D

iya gan , ambil pas rame , supaya lampunya banyak o

tebang aja gan o

sip

oh , iyakah gan , hehe o۩ [Official Thread] RKS Photography ۩
Page 11 of 54 | ‹ First  < 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 >  Last ›
Home > Kaskuser Regional > INDONESIA > KALIMANTAN > Kalimantan Selatan > ۩ [Official Thread] RKS Photography ۩